Hlavní sponsor

Banner
Banner
Banner
Banner

IGC Browser

Banner
Banner
Banner

Reklama

Banner

Pravidla Zimního poháru 2014 PDF Tisk Email
Napsal uživatel Wolf   
Pondělí, 09 Prosinec 2013 00:00

PRAVIDLA SOUTĚŽE ZIMNÍ POHÁR LEONARDO 2014

 

1. VŠEOBECNÉ INFORMACE

1.1. Základní rysy soutěže

Paraglidingový ZIMNÍ POHÁR (dále jen ZP) je soutěž, která probíhá v zimním období 15. 12. 2013 - 1.3. 2014, zaměřená především na otužilost pilotů

1.2. Vyhlašovatel a organizátor

Vyhlašovatel soutěže je společnost WOLF-GEAR s.r.o., která je též organizátorem soutěže.

1.3 Podmínky účasti

Soutěže se může zúčastnit každý pilot, který:

☼  je občanem ČR nebo cizincem s trvalým pobytem v ČR

☼  splňuje veškeré zákonem stanovené podmínky pro létání na PK, zejména pak:

☼  je držitelem platné pilotní licence pilota PK odpovídající kategorii PK, na němž létá

☼  má sjednané pojištění na škody způsobené provozem PK platné pro území příslušného státu

☼  PK má platný technický průkaz

☼  vytvoří si a vyplní profil pilota na http://www.pg-leonardo.cz/leonardo/, pokud ho tam již nemá.

 

2. HLAVNÍ USTANOVENÍ

2.1. Podmínky účasti

Lety jsou prováděny za dodržení leteckých předpisů a zákonů České republiky, případně příslušného státu, nad kterým let probíhá. Odpovědnost za jejich dodržování nese pilot. Jestliže dojde k porušení těchto leteckých předpisů, při jejich vyšetřování, nebo sankcionování odpovědným leteckým úřadem, si organizátor vyhrazuje právo vyřadit takové lety ze soutěže. Každý pilot, který se účastní soutěže, odpovídá zejména za nenarušení řízených a zakázaných prostorů bez příslušného oprávnění.

2.2. Soutěžní dny

Mezi astronomickým východem a západem slunce.

Soutěžní období je stanoveno mezi 15. prosincem 2013 a 1. březnem 2014 včetně.

2.3. Letová oblast soutěže

Letová oblast soutěže je vymezena startem uvnitř geografických hranic České republiky.

2.4. Druh vzletu

Z přírodní či umělé vyvýšeniny, vlastními silami, pomocí navijáku či odvijáku.

3. DOKUMENTACE VÝKONŮ

3.1. Dokumentace záznamu letu

ZP umožňuje volné létání bez předchozího nahlášení tratí. Dokumentaci je možno pořizovat následujícími typy zařízení (dále jen letový zapisovač):

☼  samostatná GPS

☼  GPS a vário s barografem

☼  Kombinovaný letový přístroj

☼  Logger

Výškový záznam letu je povinný. Detaily o potřebných vlastnostech přístrojů a software řeší bod 9. těchto pravidel.

3.2. Přihlášení výkonů

Každý výkon a příslušný zdokumentovaný záznam letu ve vhodném formátu musí být přihlášen nejpozději do 14 dnů včetně po dni, kdy proběhl let.

3.3. Záznam letu (track log)
Vlastní záznam letu ve vhodné formě musí být pilotem archivován jeden měsíc po skončení soutěžního období. Uložením dat pilot dává organizátorovi právo s těmito daty dále nakládat dle svých potřeb.

4. HODNOCENÍ

4.1. Hodnocení tratí

Trať letu bude zpracována optimalizací letového záznamu, který proběhne automaticky při přihlášení výkonu na webu www.pg-leonardo.cz. V záznamu trasy letu bude vložen výchozí bod, tři otočné body a koncový bod tak, aby se vytvořila  trať s nejvyšším možným bodovým ohodnocením. Pro vyhodnocení každého letu bude použito takové platné pravidlo, které přinese nejvyšší bodový zisk. Výsledek bude zaokrouhlen na setinu bodu a zobrazen jako platný výsledek. Nicméně ani takto získaný bodový zisk nemusí nic znamenat.

4.2. Definice hodnocených tratí a koeficienty pro vyhodnocení letů

Všechny lety jsou optimalizovány s maximálně třemi otočnými body do cíle.

☼ Let na otevřenou vzdálenost

Volná trasa bez dalších podmínek.

Koeficient: 1km=1,00 b

☼ Plochý trojúhelník

Trojúhelníková trať nesplňující podmínky FAI trojúhelníku. Jako hodnocená vzdálenost se potom počítá vzdálenost mezi třemi vrcholy trojúhelníku, redukovaná o vzdálenost mezi startovním a koncovým bodem. Vzdálenost mezi výchozím a uzavíracím bodem tratě musí být menší jak 20% uletěné vzdálenosti.

Koeficient: 1km=1,70 b

☼ Trojúhelníková trať FAI
Vzdálenost mezi výchozím bodem a koncovým bodem tratě musí být menší jak 20% uletěné vzdálenosti. Jako hodnocená vzdálenost se potom počítá vzdálenost mezi třemi vrcholy trojúhelníku, redukovaná o vzdálenost mezi startovním a koncovým bodem. Každá strana trojúhelníku přitom měří alespoň 28% celkové vzdálenosti.

Koeficient: 1km=2,20 b.

4.3. Postup vyhodnocení letů

Po letu budou data pomocí software přenesena z letového zapisovače do PC do podoby platného track log souboru (viz bod 9. těchto pravidel). Poté bude let přihlášen na webu ZP.

Po přihlášení letu bude překontrolována celistvost záznamu letu, nenarušení omezení letových prostorů, a zda čas provedení letu odpovídá příslušným letovým předpisům. Let, který nesplnil kteroukoliv z těchto stanovených podmínek, nebude dále vyhodnocován, ale bude zařazen do seznamu sporných letů, které bude dále vyhodnocovat sportovní komise soutěže.

Sportovní komise soutěže prozkoumá tyto sporné lety a rozhodne o jejich definitivním zařazení nebo vyřazení do/ze soutěže.

Následně let, který nebyl zařazen do seznamu sporných letů, bude optimalizován dle pravidel soutěže. Zjištěná délka výsledné tratě, tzv. OLC vzdálenost bude poté vynásobena příslušným koeficientem daného typu tratě.

5. STÍŽNOSTI A PROTESTY

5.1. Stížnosti

Každý účastník může podat nejprve stížnost organizátorovi soutěže proti výsledkům jednoho letu, ohodnocení účastníka, nebo proti porušení pravidel ZP, včetně zákonných omezení a předpisů. Stížnost musí být písemně (e-mailem) nahlášena zaslána organizátorovi soutěže, který jej prošetří.

5.2. Protesty

V případě nevyhovění stížnosti může být účastníkem podán protest. Protest musí být písemně (e-mailem) nahlášen organizátorovi soutěže.

5.3. Lhůty, poplatek

Stížnost nebo protest proti neuznání jednotlivého letu, nebo proti účastníkovi je sice možné podávat do 1 měsíce po zveřejnění výkonu na webu ZP, nejpozději však týden po ukončení soutěže. Nicméně celá tato soutěž je míněna jako pohodová, takže předpokládáme, že se všichni zúčastnění svého práva na podání stížností a protestů, rádi a dobrovolně vzdají ;-). Právní cesta je vyloučena.

6. PRŮBĚŽNÉ A KONEČNÉ POŘADÍ

6.1. Konečné výsledky

Konečné výsledky soutěže budou uveřejněny bezprostředně po ukončení soutěže. Po uplynutí týdenní lhůty ke stížnostem nebo protestům a jejich následném projednání budou vyhlášeny oficiální konečné výsledky. Oficiální konečné výsledky budou uveřejněny na webu www.pg-leonardo.cz.

7. VÝSLEDKY A VYHLÁŠENÍ VÍTĚZŮ

7.1. Počty platných letů

Je možno nahlásit libovolné množství letů. Do celkového pořadí bude sice započítáno 5 bodově nejhodnotnějších výkonů, nicméně jejich bodové hodnocení ještě nezakládá šanci na umístění. Viz níže.

7.2. Vyhlášení pořadí

Ze všech přihlášených letů budou vyhlášena následující pořadí:

 

Zimní král/královna– pilot/ka, jehož alespoň jeden let v soutěži bude vybrán organizátorem pověřenou komisí jako obzvláště hodný ocenění. Kvalitativní a kvantitativní hodnocení letů záleží primárně zcela plně na mínění jednotlivých členů této komise.

 

Rampouch– pilot s nejdelší dobou trvání (tj. od startu do přistání) součtu pěti nejlepších letů.

 

Kosmonaut/ka– pilot/ka s nejvyšší součtem dosažené výšky AGL za pět nejlepších letů.

7.3. Vyhlášení výsledků

Oficiální vyhlášení výsledků zajistí organizátor. Vyhlašovatel soutěže zajistí diplomy za účast pro vítěze i účastníky. Případné ceny budou průběžně vhodným způsobem zveřejňovány a aktualizovány na webu www.pg-leonardo.cz.

8. OSTATNÍ

8.1. Ručení

Organizátor ani vyhlašovatel neručí za žádné škody účastníků, nebo třetích osob.

8.2. Porušení pravidel, vyloučení

Nesplní-li přihlášený let jakýkoliv z bodů pravidel, je sportovní komise oprávněna takovýto let neuznat tak, jak byl přihlášen, resp. jej neuznat vůbec.

9. TECHNICKÉ SPECIFIKACE LETOVÝCH ZÁZNAMNÍKŮ

Každý pilot je zodpovědný za výběr svého zapisovacího přístroje. Pilot je osobně odpovědný za nepřerušený záznam letu, bezchybné stáhnutí letových dat prostřednictvím vhodného software a jejich bezchybného dodání ve vhodné podobě souboru. Používání více přístrojů je povoleno. Jednotlivé záznamy však není možno kombinovat, fragmenty tracklogů z různých přístrojů nemohou být nahlášeny jako souvislý let.

 

 

Aktualizováno Sobota, 07 Únor 2015 18:34